Resseguir la respiració

Des de la vivència d’un cos que respira, amb el coneixement que els pulmons i l’aparell respiratori són essencials en el procés, i sentint alhora com els braços, les mans i cada part del cos respira, amb diferents ritmes, freqüència, patrons i profunditat. L’experiència es pot abstreure del cos particular i remetre a la imatge d’una esponja que és travessada pels seus canals i cavitats mentre l’aire modifica les seves obertures. Una esponja que ens pot representar a cadascun de nosaltres, a una part d’un cos que respira, o a l’agregat de què formem part com a col·lectiu en un espai compartit.

Les formes s’han creat amb la tècnica del monotip, que permet una part de control i una part d’atzar en la relació entre paper i tinta, com també es produeix entre aire i cos en la respiració.

Resseguint-ne els contorns, en els traçats resta la mínima materialitat, la línia on els cossos que respiren freguen el cos de l’aire. «Les costes de l’aire: seqüències» forma part de l’exposició col·lectiva «Apories sobre l’aire» (febrer-maig 2024) al Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona i és part de la publicació «Les costes de l’aire», en procés de producció.

El conjunt d’ imatges de «Resseguir la respiració» fixen instants del moviment persistent de la respiració. Línies i formes representen empremtes de l’esdevenir-se incessant de l’experiència d’alternança entre ple i buit, inspiració i expiració, gravidesa i ingravidesa.

En paral·lel a la recerca visual de «Resseguir la respiració», es va desplegar el pensament visual dels «Diagrames de la respiració» del projecte «Adjectivar la respiració».

Amb el suport dels Ajuts Girona Kreas 2022