Adjectivar la respiració

Amb la integració de conceptes i formes geomètriques, «Diagrames de la respiració» articula la representació visual de pensament sobre la respiració. Desplegant un relat des de la respiració individual cap a la col·lectiva, els dibuixos apunten a diferents processos i reflexions entorn dels cossos que respiren i l’aire respirat, de les nostres relacions amb i entre l’aire.

«Les costes de l’aire: diagrames de la respiració» (26 dibuixos amb traçat vectorial) ha format part de l’exposició col·lectiva «Apories sobre l’aire» (febrer-maig 2024) al Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona i és part de la publicació «Les costes de l’aire», en procés de producció.

En temps de pandèmia Covid-19, quan vàrem amplificar l’atenció en el respirar, que sovint és un acte reflex i inconscient, i la vigilància per poder continuar respirant, vaig iniciar la recerca per adjectivar la respiració.

El primer resultat van ser dos mapes mentals que relacionen els cossos que respiren, el cos de l’aire. A partir dels mapes mentals, els conceptes es van articular en els vint-i-sis diagrames en què les línies també signifiquen. Pàgina rere pàgina, es desplega un relat des de la respiració individual cap a la col·lectiva.

La representació visual del pensament es complementa amb els textos «Observacions sobre la respiració» i «Les veus de l’aire». En paral·lel a la recerca conceptual, es va desplegar la recerca visual en els cossos de «Resseguir la respiració». «Les costes de l’aire» articula els diversos continguts visuals i textuals.

Amb el suport dels Ajuts Girona Kreas 2022